TECHNIK HOTELARSTWA
![]() |
![]() |
W postępowaniu rekrutacyjnym na kierunek technik hotelarstwa będą brane pod uwagę dwa obowiązkowe zajęcia edukacyjne wymiennie na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej: język polski, matematyka oraz język angielski i geografia
Hotelarstwo jest dziedziną intensywnie rozwijającą się i nie trudno znaleźć pracę w tym zawodzie. Jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości „dom poza domem”, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje nowego. W ostatnich latach nastąpił wzrost popytu na usługi hotelarskie, turystyczne, organizację czasu wolnego, podróży, pośrednictwo między kulturą, turystyką i biznesem, a także wzrost zainteresowań społecznych agroturystyką w Polsce i innych państwach UE.
Praktyki i szanse na pracę: w III i IV klasie odbędziesz praktyki w dobrych hotelach, zdobędziesz doświadczenie i otrzymasz szansę znalezienia atrakcyjnej pracy. Pracując w tej branży możesz również organizować usługi cateringowe oraz pracować we wszystkich barach i restauracjach, gdzie potrzebna jest w pełni profesjonalna obsługa kelnerska.
TECHNIK HOTELARSTWA ZOSTANIE PRZYGOTOWANY DO: sprawnej obsługi klienta w hotelu, biurze podróży, wykorzystywania w pracy hotelarsko-turystycznej komputera, posługiwania się językiem obcym zawodowym, tworzenia zasad i programowania produktu turystycznego oraz planowania kosztów imprez turystycznych, pracy biurowej i obsługi rachunkowej firmy.
Szkoła zapewni Ci nie tylko możliwość opanowania teoretycznej wiedzy, ale zorganizuje także praktyki w obiektach noclegowych, umożliwi wyjazdy na targi branżowe, wystawy i wycieczki w celu bliższego poznania rynku turystycznego i gastronomicznego.
Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa zapewnia osiągnięcie dwóch kwalifikacji w ramach których uczeń zdobędzie wiedzę na temat:
1. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – kwalifikacja HGT.03.
• utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim;
• przygotowywania i podawania śniadań;
• organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
2. Realizacja usług w recepcji – kwalifikacja HGT.06
• rezerwacji usług hotelarskich;
• obsługi gości w recepcji.
ABSOLWENT PO SKOŃCZENIU NAUKI BĘDZIE POSIADAŁ WIEDZĘ Z ZAKRESU:
- zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej,
- przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
- organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych, turystycznych i rekreacyjnych,
- wyposażania i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych,
- prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego,
- współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich,
- stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i przepisów ochrony środowiska,
- postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
- doskonalenia kwalifikacji zawodowych.
Nauka w zawodzie technik hotelarstwa daje możliwość dalszego rozwoju i poszerzania wiedzy na studiach licencjackich, magisterskich na uczelniach wyższych przede wszystkim na kierunku turystyka i rekreacja, hotelarstwo.
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA oprócz hoteli i innych ośrodków noclegowo-gastronomicznych:
- biura podróży,
- punkty informacji turystycznej,
- wydawnictwa specjalistyczne,
- wydziały promocji miasta,
- izby turystyki, kluby, stowarzyszenia i inne organizacje zajmujące się wspieraniem i rozwojem turystyki zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej,
- profesjonalne prowadzenie własnego biznesu.
Linki do filmów:
Film promocyjny