Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu

W dniach 30.09 – 2.10.2014 uczniowie klasy trzeciej i czwartej technikum gastronomicznego uczestniczący w realizowanym w Augustowskim Centrum Edukacyjnym projekcie unijnym „As z Technikum wzięli udział w Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD. Droga do Poznania, gdzie od wielu lat odbywają się największe w Europie Środkowo-Wschodniej targi spożywcze wiodła przez jedno z najstarszych polskich miast, Toruń, gdzie uczniowie pod opieką wychowawców mieli okazję zwiedzić urokliwą  starówkę z gotycko-barokowym ratuszem, pochodzącą w okresu średniowiecza Krzywą Wieżą i Wielkim Spichlerzem z XVII wieku. Młodzież zobaczyła też Dom Mikołaja Kopernika oraz Fontannę Flisaka, która nawiązuje do legendy związanej z żabami, które zagnieździły się w tym mieście. Wizyta w Toruniu nie mogła się oczywiście obyć bez zakupu tradycyjnego toruńskiego wypieku – słynnych na całym świecie pierników.

Głównym punktem kolejnego dnia wyjazdu był udział w targach branżowych POLAGRA FOOD, które stanowiły znakomitą okazję do zapoznania się z szerokim asortymentem produktów spożywczych, począwszy od produktów mięsnych, ryb, ziół i przypraw po wyroby cukiernicze i alkoholowe oraz zdrową żywność. Uczniowie mogli nie tylko poznać kompleksową ofertę branży spożywczej oraz nowości produktowe, ale także wziąć udział w towarzyszących targom konferencjach, szkoleniach i panelach dyskusyjnych, spotkaniach z ekspertami w dziedzinie nowych trendów w żywieniu. Szczególnie interesującym wydarzeniem gastronomicznym okazały się  warsztaty technik  latte art  prowadzone przez trenerów baristów, m.in. Marcina Michalika, Mistrza Polski Latte Art., który zapoznał zwiedzających ze sztuką tworzenia rysunków z mleka i czekolady na powierzchni espresso. Pan Michalik kilkoma wprawnymi ruchami nadgarstka potrafił wyczarować serce, rozetę, czy też bardziej skomplikowane wzory. Uczestnicy warsztatów mogli też skosztować idealnie przyrządzonej kawy espresso.

Po południu młodzi adepci sztuki gastronomicznej wraz z opiekunami: Panią Małgorzatą Puczyłowską, Violettą Puzio i Anetą Orchowską spotkali się z przewodnikiem miejskim, który przybliżył historię Poznania oraz pokazał malownicze Stare Miasto. Wiele pozytywnych emocji wzbudziła wizyta w Poznańskiej Palmiarni, gdzie wśród bogatej roślinności różnych stref klimatycznych młodzież odbyła niezwykłą podróż po odległych kontynentach.

Główną atrakcją ostatniego dnia wyjazdu było zwiedzanie browaru Lech. W trakcie dwugodzinnej wycieczki przewodnik przedstawił ciekawostki i fakty związane z produkcją piwa. Młodzież zobaczyła kolejne etapy produkcji trunku, odwiedzając kolejno warzelnię, fermentownię, leżakownię, budynek filtracji i rozlewnię. Uczniowie klas gastronomicznych mogli też sprawdzić swoją wiedzę na temat piwa grając w interaktywne gry.

Opiekunowie wycieczki


by VisualLightBox.com v6.0