.

Informacja  o Projekcie

Tytuł projektu: "As z Technikum"
Projekt realizowany jest w okresie od 01.10.2012r. do 30.06.2015r.
Wartość projektu: 1 427 998,05 PLN.

Wniosek o dofinansowanie dotyczący projektu "As z Technikum" powstałego w ramach

Priorytetu IX „Rozwój wykształcenia i kompetencji regionalnych”,

działania 9.2 „Podniesienie jakości i atrakcyjności szkolnictwa zawodowego”

złożony przez Augustowskie Centrum Edukacyjne do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego po ocenie merytorycznej został przyjęty do realizacji.

Projekt „As z Technikum” realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
oraz środków budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

.

Projekt skierowany jest do uczennic i uczniów Technikum Nr 1 uczących się w roku szkolnym 2012/2013 w klasach I i II;

kontynuujących naukę w roku szkolnym 2013/2014 odpowiednio w klasach II i III;

kontynuujących naukę w roku szkolnym 2014/2015 odpowiednio w klasach III i IV

w zawodach: technik: budownictwa, technik mechatronik, technik hotelarstwa i technik organizacji usług gastronomicznych.

Łącznie objętych wsparciem zostanie 96 uczennic i uczniów z ośmiu klas (po 12 osób z każdej klasy).

Udział uczniów w projekcie jest bezpłatny.

Działania skierowane na podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego w Augustowskim Centrum Edukacyjnym pozwolą na realizację potrzeb uczennic i uczniów w zakresie poszerzenia ogólnej wiedzy zawodowej, kształtowania kompetencji kluczowych, nabywania umiejętności praktycznych w wybranym zawodzie.

Udział w profesjonalnych targach branżowych, szkoleniach, praktyka zawodowa w atrakcyjnych i nowoczesnych zakładach pracy realizowaną zgodnie z profilem kształcenia oraz uczestnictwo w dodatkowych zajęciach wyrównawczych, zajęciach przygotowujących do egzaminu maturalnego, zajęciach ze specjalizacji zawodowej przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, umożliwią uczennicom i uczniom uzyskanie starannego wykształcenia, co ułatwi im funkcjonowanie na rynku pracy lub podjęcie studiów.


W ramach realizacji projektu zostaną przeprowadzone następujące działania:

1. Zajęcia ze specjalizacji zawodowej.

1.1 Zajęcia ze specjalizacji zawodowej dla 96 uczniów i uczennic z klas
technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

Zajęcia realizowane będą w wymiarze: 24 godzin w roku szkolnym 2012/13;
26 godzin w roku szkolnym 2013/14; 22 godzin w roku szkolnym 2014/15. Łącznie 576 godz.

1.2. Szkolenia dla uczniów w ramach rozwijania umiejętności zawodowych.

Każdy z uczestników projektu weźmie udział w jednym szkoleniu zgodnie z kierunkiem kształcenia.

"AutoCad" – 30 godz. dla dwóch grup technik budownictwa.

"Obsługa sterowników PLC" – 30 godz. dla dwóch grup technik mechatronik.

"System zarządzania obiektów hotelowych ReHot" - 30 godz. dla dwóch grup technik hotelarstwa.

"Kurs barmański"– 8 godz. dla dwóch grup technik organizacji usług gastronomicznych.

 2. Dodatkowe zajęcia edukacyjne.

2.1. Zajęcia wyrównawcze
- łącznie 1152 godzin zajęć wyrównawczych dla 96 uczennic i uczniów klas pierwszej i drugiej.

A) Matematyka, język polski, język angielski – po 288 godzin z każdego przedmiotu.

W roku szkolnym 2012/13 - dla uczennic i uczniów z klasy pierwszej i drugiej w zawodzie: technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

W roku szkolnym 2013/14 - dla uczennic i uczniów z klasy drugiej w zawodzie: technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

B) Język niemiecki, biologia – po 144 godzin z każdego przedmiotu.

W roku szkolnym 2012/13 - dla uczennic i uczniów z klasy pierwszej i drugiej w zawodzie: technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

W roku szkolnym 2013/14 - dla uczennic i uczniów z klasy drugiej w zawodzie: technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

2.2. Zajęcia przygotowujące do egzaminu maturalnego
- łącznie 1008 godzin zajęć przygotowujących do matury dla 96 uczennic i uczniów klas trzeciej i czwartej .

A) Matematyka, język angielski -  po 288 godz. z każdego przedmiotu.

W roku szkolnym 2013/14 - dla uczennic i uczniów z klasy trzeciej w zawodzie: technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

W roku szkolnym 2014/15 dla uczennic i uczniów z klasy trzeciej i czwartej w zawodzie: technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

B) Fizyka – 144 godz.  

W roku szkolnym 2013/14 - dla uczennic i uczniów z klasy trzeciej w zawodzie: technik mechatronik, technik budownictwa.

W roku szkolnym 2014/15 dla uczennic i uczniów z klasy trzeciej i czwartej w zawodzie: technik mechatronik, technik budownictwa.

C) Biologia, język niemiecki – po 144 godz. z każdego przedmiotu.

W roku szkolnym 2013/14 - dla uczennic i uczniów z klasy trzeciej w zawodzie: technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

W roku szkolnym 2014/15 dla uczennic i uczniów z klasy trzeciej i czwartej w zawodzie: technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

3. Wyjazdy edukacyjne dla uczniów.

3.1. W ramach projektu zostaną zorganizowane 3 obozy naukowe:

A) Politechnika Warszawska - 2 grupy po 12 osób z klasy technik mechatronik;

B) wybrane Parki Narodowe - grupa 24 osób z klas technik hotelarstwa.

3.2. Wyjazdy na targi branżowe:

A) targi mechatroniczne - 3 wyjazdy: Warszawa - targi automatyki i pomiarów; Sosnowiec "ExpoSilesia"; Poznań - targi robotyki.

W każdym wyjeździe weźmie udział 24 uczniów z klas technik mechatronik.

B) targi budownictwa - 3 wyjazdy: Wilno "Resta"; Wrocław "Tar Bud"; Poznań "Budma”.

W każdym wyjeździe weźmie udział 24 uczniów z klas technik budownictwa.

C) targi hotelarskie - 3 wyjazdy: Warszawa "Targi Turystyczne Warsaw"; Białystok "Podlaskie Targi Turystyczne"; Warszawa "World Hotel".

W każdym wyjeździe weźmie udział 24 uczniów z klas technik hotelarstwa.

D) targi gastronomiczne - 3 wyjazdy: Warszawa "Eurogastro"; Mikołajki "Gastro-Hotel"; Poznań "Polagra Food".

W każdym wyjeździe weźmie udział 24 uczniów z klas technik usług gastronomicznych.

Łącznie zorganizowanych zostanie12 wyjazdów: 6 wyjazdów 3-dniowych, 3 wyjazdy 2-dniowe i 3 wyjazdy 1-dniowe.

Każdy z uczestników projektu weźmie udział w trzech wyjazdach na targi branżowe zgodnie z profilem kształcenia.

Podczas wyjazdów będą odwiedzane zakłady pracy oraz przewidziany jest dodatkowy program kulturalno-edukacyjny typu: zwiedzanie muzeów, kino, teatr, itp.

4. Kształtowanie kompetencji kluczowych.

4.1. Spotkania z doradcą zawodowym.

Przeprowadzonych zostanie 8 dwugodzinnych spotkań z doradcą zawodowym.

W roku szkolnym 2012/13 zajęcia realizowane będą w klasach pierwszych dla 4 grup 12-osobowych.

W roku szkolnym 2014/15 zajęcia realizowane będą w klasach czwartych dla 4 grup 12-osobowych.

W zajęciach weźmie udział 96 uczennic i uczniów z klas: technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

4.2. Techniki uczenia się i zapamiętywania.

W roku szkolnym 2012/13 zrealizowane zostaną zajęcia w wymiarze 10 godzin na klasę.

W zajęciach udział weźmie 48 uczennic i uczniów z klas pierwszych: technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

5. Staże w zakładach pracy.

Staże będą realizowane u przedsiębiorców i pracodawców z terenu Augustowa i regionu
w czasie wakacji oraz ferii w wymiarze 150 godzin na ucznia.

Zajęcia realizowane będą zgodnie z kierunkiem kształcenia jako dodatkowe, niezależnie od praktyk zawodowych wynikających z programu nauczania. Uczniowie za staż otrzymają wynagrodzenie.

Staże obejmą 87,5% uczestników projektu - 84osoby z klas technik mechatronik, technik budownictwa, technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.

6. W ramach projektu zostaną zakupione pomoce dydaktyczne - 5 zestawów tablic interaktywnych z projektorem, laptopem i oprogramowaniem do pracowni: budowlanej, mechatronicznej, hotelarskiej, biologicznej i języka obcego zawodowego.
Doposażone w sprzęt i materiały dydaktyczne zostaną pracownie przedmiotowe: budowlana, mechatroniczna, hotelarska, gastronomiczna oraz pracownia języka obcego zawodowego.