.
IV międzyszkolny konkurs kelnersko - gastronomiczny "O Dębową Tacę" [13.03.2009 r.] |
13 marca 2009 r. w auli Augustowskiego Centrum Edukacyjnego odbył się po raz czwarty konkurs "O Dębową Tacę". W zmaganiach konkursowych uczestniczyły trzyosobowe zespoły uczniowskie z sześciu szkół średnich. Do konkursu zostali zaproszeni uczniowie z szkół typu technikum, kształcący się w zawodach: hotelarskim, organizacji usług gastronomicznych oraz żywienia i gospodarstwa domowego. |
.
Celem konkursu jest: |
. |
. |
• rozwijanie zainteresowań wśród uczniów zawodami w branży gastronomicznej; • upowszechnianie wiedzy związanej z obsługą gości w lokalach gastronomicznych; • doskonalenie umiejętności estetycznego nakrywania stołów oraz prawidłowej obsługi konsumenta; • wymiana doświadczeń między szkołami o podobnym profilu zawodowym. |
Konkurs został przygotowany przy współpracy z Hotelem "Warszawa" w Augustowie, który zapewnił jednakowe materiały konkursowe dla wszystkich uczestników. Organizator konkursu - ACE udostępniło salę, stoły o wymiarach 90 cm x 90 cm, bieliznę stołową (w tym białe obrusy), zastawę stołową oraz elementy dekoracyjne: materiał roślinny, wazoniki, świeczki i świeczniki, papier kolorowy, mazaki, wstążki, itp. |
.
Uczestnicy zaprezentowali się w obowiązkowym stroju kelnerskim. |
Konkurs został zorganizowany jako trzyetapowy i przebiegał zgodnie z przyjętym regulaminem. W I etapie uczestnicy indywidualnie rozwiązywali pisemny test (20 pytań), obejmujących wiadomości z branży hotelarsko-gastronomicznej. |
.
W II etapie zespoły uczestników w ciągu 60 min zaprojektowały i wykonały nakrycie stołu dla dwóch konsumentów do podanego menu oraz przedstawiły kolejność podawanych potraw. |
|
Podczas III etapu zaprezentowano obsługę gościa przy stole. Zadanie polegało na przyjęciu zamówienia od konsumenta, realizację przyjętego zamówienia i rozliczeniu się z konsumentem. |
.
Wytypowany z trzyosobowego zespołu uczestnik konkursu obsługiwał jedną z osób komisji oceniającej. Jeszcze ostatnie poprawki i szanowna komisja może oceniać twórcze wysiłki... |
|
.
Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele augustowskiej restauracji "Albatros" oraz restauracji Hotelu "Warszawa" |
i wybrany drogą losowania jeden z opiekunów, nauczyciel z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku, fachowym okiem dokonano obiektywnej oceny wykonanych zadań. |
.
I miejsce w konkursie zajęli uczniowie z Technikum nr 1 w Augustowskim Centrum Edukacyjnym: Barbara Szmyt , Renata Olszewska , Kamil Świątkowski. |
||
|
II miejsce |
zajęli uczniowie z Zespołu Szkół nr 7 w Suwałkach. |
|
III miejsce |
zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. |
Zespoły, które zajęły trzy pierwsze miejsca, otrzymały nagrody rzeczowe oraz "DĘBOWĄ TACĘ". Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy za udział. Nagrody ufundowało Starostwo Powiatowe w Augustowie, za które organizatorzy serdecznie dziękują. |
.
Za organizację konkursu były odpowiedzialne nauczycielki ACE: |
|
pani Małgorzata Puczyłowska oraz pani Alicja Zyskowska . |