.

IV międzyszkolny konkurs kelnersko - gastronomiczny

"O Dębową Tacę" [13.03.2009 r.]

13 marca 2009 r. w auli Augustowskiego Centrum Edukacyjnego odbył się po raz czwarty konkurs "O Dębową Tacę".

W zmaganiach konkursowych uczestniczyły trzyosobowe zespoły uczniowskie z sześciu szkół średnich.

Do konkursu zostali zaproszeni uczniowie z szkół typu technikum, kształcący się w zawodach:

hotelarskim, organizacji usług gastronomicznych oraz żywienia i gospodarstwa domowego.

.

 Celem konkursu jest:

.

.

rozwijanie zainteresowań wśród uczniów zawodami w branży gastronomicznej;

upowszechnianie wiedzy związanej z obsługą gości w lokalach gastronomicznych;

doskonalenie umiejętności estetycznego nakrywania stołów oraz prawidłowej obsługi konsumenta;

wymiana doświadczeń między szkołami o podobnym profilu zawodowym.

Konkurs został przygotowany przy współpracy z Hotelem "Warszawa" w Augustowie,

który zapewnił jednakowe materiały konkursowe dla wszystkich uczestników.

Organizator konkursu - ACE udostępniło salę, stoły o wymiarach 90 cm x 90 cm, bieliznę stołową (w tym białe obrusy), zastawę stołową

oraz elementy dekoracyjne: materiał roślinny, wazoniki, świeczki i świeczniki, papier kolorowy, mazaki, wstążki, itp.

.

Uczestnicy zaprezentowali się w obowiązkowym stroju kelnerskim.

Konkurs został zorganizowany jako trzyetapowy i przebiegał zgodnie z przyjętym regulaminem.

W I etapie uczestnicy indywidualnie rozwiązywali pisemny test (20 pytań), obejmujących wiadomości z branży hotelarsko-gastronomicznej.

.

W II etapie zespoły uczestników w ciągu 60 min zaprojektowały i wykonały nakrycie stołu dla dwóch konsumentów do podanego menu oraz przedstawiły kolejność podawanych potraw.

Podczas III etapu zaprezentowano obsługę gościa przy stole. Zadanie polegało na przyjęciu zamówienia od konsumenta, realizację przyjętego zamówienia i rozliczeniu się z konsumentem.

.

Wytypowany z trzyosobowego zespołu uczestnik konkursu obsługiwał jedną z osób komisji oceniającej.

Jeszcze ostatnie poprawki i szanowna komisja może oceniać twórcze wysiłki...

.

Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele augustowskiej restauracji "Albatros" oraz restauracji Hotelu "Warszawa"

 i wybrany drogą losowania jeden z opiekunów, nauczyciel z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku, fachowym okiem dokonano obiektywnej oceny wykonanych zadań.

.

I miejsce w konkursie zajęli uczniowie z Technikum nr 1 w Augustowskim Centrum Edukacyjnym:

Barbara Szmyt , Renata Olszewska , Kamil Świątkowski.

 

II  miejsce

zajęli uczniowie z Zespołu Szkół nr 7 w Suwałkach.

 

III miejsce

zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

Zespoły, które zajęły trzy pierwsze miejsca, otrzymały nagrody rzeczowe oraz "DĘBOWĄ TACĘ". Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy za udział.

Nagrody ufundowało Starostwo Powiatowe w Augustowie, za które organizatorzy serdecznie dziękują.

.

Za organizację konkursu były odpowiedzialne nauczycielki ACE:

 
 

 pani Małgorzata Puczyłowska oraz pani Alicja Zyskowska .