2.1. Przygotowanie do praktyki.
Uczeń ma obowiązek odpowiednio przygotować się do praktyki poprzez:
a) zapoznanie się z informacjami przekazanymi na spotkaniu,
które odbywa się nie później niż tydzień przed rozpoczęciem praktyki;
b) odbycie w wyznaczonym terminie szkolenia BHP;
c) uaktualnienie pracowniczej książeczki zdrowia;
d) przygotowanie dziennika praktyki;
e) wpisanie do dziennika praktyki numeru programu, który będzie realizowany podczas praktyki.
2.2. Dyscyplina w czasie odbywania praktyki zawodowej.
Uczeń ma obowiązek do zachowania dyscypliny, a w szczególności stosować:
a) właściwą postawę i kulturę osobistą (zgodnie z zasadami savoir vivre);
b) poprawny wygląd (patrz pkt.3);
c) właściwy ubiór (patrz: pkt.4);
d) punktualne rozpoczynanie i kończenie zajęć;
e) nie opuszczać stanowiska pracy przed wyznaczoną godziną;
f) przestrzegać ustalonego w zakładzie harmonogramu dnia;
g) rzetelne wykonywać zadania wyznaczone przez opiekuna;
h) systematyczne odnotowywać realizację zajęć w dzienniku praktyki;
i) przedstawiać każdego dnia dziennik praktyki, zakładowemu opiekunowi praktyk - do kontroli;
j) uzyskać pozytywne oceny wpisane do dziennika praktyki,
na podstawie jakości wykonywanej pracy oraz obecności.
k) przekazać w ustalonym terminie uzupełniony dziennik praktyki wraz
z wpisaną oceną wychowawcy, który dokona wpisu w dzienniku lekcyjnym.
2.3. Wygląd.
Uczeń odbywający praktykę ma obowiązek przestrzegać zasad dotyczących poprawnego wyglądu:
a) szczególnie dbać o higienę osobistą;
b) utrzymywać ręce czyste, zadbane, z krótko obciętymi, nie lakierowanymi paznokciami;
c) utrzymywać włosy czyste, krótkie lub gładko spięte;
d) stosować delikatny makijaż lub nie stosować makijażu;
e) stosować delikatny niedrażniący zapach (np. dyskretna woda toaletowa zamiast perfum);
f) dopuszczalna biżuteria to wyłącznie obrączka i zegarek;
2.4. Strój.
Uczeń powinien zgłosić się na dane stanowisko pracy w odpowiednim stroju:
a) praca na sali konsumenckiej:
Kobieta:
- bluzka: typu koszulowego, gładka biała bez wzorów, (w okresie letnim dopuszcza się krótki rękaw);
- spódnica: czarna (lub koloru ustalonego przez zakład), krój prosty, długość do kolana;
- buty: czarne pantofle, gładkie, z pełnymi noskami, płaskie lub na niewielkim obcasie;
- rajstopy cienkie w kolorze cielistym;
- ewentualnie zapaski i nakrycia głowy (ustala zakład).
Mężczyzna:
- koszula: biała, gładka bez wzorów (w okresie letnim dopuszcza się krótki rękaw);
- muszka: czarna, niewielka, klasyczna;
- spodnie: czarne, krój prosty;
- półbuty: czarne, gładkie, zazwyczaj sznurowane;
- skarpety w dobranym kolorze;
- ewentualnie zapaski i nakrycia głowy (ustala zakład).
b) praca w części gastronomicznej zakładu:
- strój ochronny: biały fartuch lub bluza i spodnie kucharskie;
- nakrycie głowy: białe, całkowicie zasłaniające włosy;
- obuwie: pełne, wygodne;
- zapaska (ustala zakład).
c) praca w części recepcyjnej, mieszkalnej i administracyjno – gospodarczej zakładu:
- strój zgodny z wymogami obowiązującymi w danym zakładzie, lub wskazany przez opiekuna praktyk.
W czasie odbywania praktyk, uczniowie postrzegani są przez Gości jak pracownicy,
więc swym zachowaniem, kulturą osobistą i wyglądem kształtują wizerunek firmy. |