.

Konkurs kulinarno-krajoznawczy „Kuchnie naszych sąsiadów” w ACE [10 czerwca 2014 r.]

10 czerwca 2014r. w Augustowskim Centrum Edukacyjnym odbył się Powiatowy Konkurs kulinarno-krajoznawczy

z akcentem międzynarodowym „Kuchnie naszych sąsiadów” {IX edycja, która w tym roku była realizowana w ramach programu Comenius}.

Przybyłych gości powitała pani dyrektor Joanna Michałowska oraz organizatorzy.

Głównym celem konkursu jest: doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych;

rozwijanie zainteresowań kulinarnych; rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej atrakcji krajoznawczych danego kraju;

integracja międzyszkolna (tudzież międzynarodowa) oraz uczenie się pracy w zespole.

W tym roku uczestnicy musieli przygotować potrawę pochodzącą z kuchni niemieckiej.

W konkursie uczestniczyło 6 drużyn trzyosobowych:

jedna drużyna z Grodzieńskiego Koledżu Elektrotechnicznego w Grodnie (opiekun - Leon Żyliński);

jedna drużyna z I Liceum Ogólnokształcącego w Augustowie (opiekun - Krystyna Miezio);

dwie drużyny z II Liceum Ogólnokształcącego w Augustowie (opiekunowie - Marta Jackiewicz i Krystyna Szmygiel);

dwie drużyny z ACE w Augustowie (opiekunowie - Alicja Zyskowska i Małgorzata Puczyłowska).

Niestety nie przyjechał do nas zespół z Liceum w Puńsku.

W pierwszej części konkursu uczestnicy podczas przygotowywania potraw byli oceniani za poprawność procesu technologicznego i przestrzeganie zasad BHP,

w drugiej części konkursu jury po degustacji oceniało: walory smakowe potrawy, walory estetyczne przygotowanego stolika,

(z odzwierciedleniem akcentów regionu z którego pochodzi wybrana potrawa) oraz prezentację krajoznawczą na temat wybranego miasta, regionu, kraju...

Uczestnicy co roku mają możliwość wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, estetycznymi i medialnymi.


13 14 15 16 17 18

 joomla jquery lightboxby VisualLightBox.com v5.7


W tegorocznej edycji konkursu jury oceniło:

osiągnięcie

szkoła / zespół

potrawa

I miejsce

ACE, zespół w składzie:

Małgorzata Pretko, Martyna Maciejewska, Mikołaj Zalewski

gulaszem z plackami ziemniaczanymi,

młodą kapustką i koperkiem.

II miejsce

ACE, zespół w składzie:

 Daniel Wielgat, Patryk Węglicki, Wojciech Stankiewicz

kiełbaski w sosie curry

z plackami ziemniaczanymi.

III miejsce

II Liceum Ogólnokształcące, zespół w składzie:

Maja Piątek, Katarzyna Ginszt, Izabela Raczkowska

biała kiełbasa z preclami

i kiszoną kapustą.

Wyróżnienie uzyskała drużyna z Grodna, a podziękowania uzyskała drużyna z I LO i druga drużyna z II LO.

Dyplomy i nagrody wręczyli organizatorzy konkursu i pani dyrektor Zofia Węgrzynowicz.

Sponsorem nagród było wydawnictwo anglojęzyczne „Pearson”. Surowce zostały zakupione z zasobów finansowych ACE.

Organizatorami imprezy byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych pani Alicja Zyskowska i pani Małgorzata Puczyłowska oraz nauczyciele języków obcych pani Marzena Szczęsna-Wasilewicz i pan Jurij Wasilewicz.

Zapraszamy w przyszłym roku szkolnym...

.