.

"Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa"

Kulinarna praktyka zawodowa [27.09 - 8.10.2011 r.]

..

Pani Małgorzata Puczyłowska - nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych Augustowskiego Centrum Edukacyjnego

była w dniach 27 września - 8 października 2011 r. uczestniczką kulinarnej praktyki zawodowej realizowanej w Sintrze - Portugalia,

w ramach Projektu "Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa".

Mieszkaliśmy w hotelu Escola Sarrazola - Colares w Sintrze.

Na jego terenie prowadzone są zajęcia o trzyletnim cyklu kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii i obsługi kelnerskiej.

Ponadto organizator praktyki ze strony portugalskiej zapewnił możliwość poznania innych obiektów

gastronomiczno - hotelarskich o wyższym standardzie oraz szkołę policealną o profilu turystycznym.

W ramach praktyki rano odbywały się wykłady i pokazy z zakresu gastronomii i obsługi kelnerskiej,

prowadzone w języku angielskim, portugalskim lub hiszpańskim (z pomocą tłumacza...). Po południu wykonywaliśmy ćwiczenia w grupach.

.

Przykładowe tematy zajęć z gastronomii:

flambirowanie potraw; ocena sensoryczna win z różnych regionów Portugalii, dekantacja win;

sporządzanie drinków alkoholowych i bezalkoholowych; parzenie kawy; dekoracje z owoców i warzyw (carving owocowy).

.

Przykładowe tematy zajęć z obsługi kelnerskiej:

nakrywanie stołów na różne okazje typu lunch, uroczyste kolacje; sposób serwowania win i podawania potraw.

 Dzięki praktyce poznałam nowe potrawy kuchni portugalskiej, gdzie głównie wykorzystywane jest mięso z kóz, jagnięcina oraz baranina.

Nie zabrakło dań przygotowanych z owoców morza i wspaniałych deserów typu ogromny tort lodowy i słynne babeczki "pastel de nata".

Na zakończenie praktyki były pamiątkowe zdjęcia oraz wykonany przez uczestników TORT TEMATYCZNY...

.

Po zajęciach - organizowano nam bardzo ciekawe wycieczki. Zwiedziliśmy okolice Sintry, Lizbonę oraz Fatimę.

Pobyt w Portugalii (choć krótki) pozostawił mi niezapomniane wrażenia kulinarne i turystyczne oraz dyplomy:   DYPLOM_1   DYPLOM_2

.

ZDJĘCIA osiągnięć kulinarnych z praktyki.

.

.