.
|
"Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa" Kulinarna praktyka zawodowa [27.09 - 8.10.2011 r.] |
..
Pani Małgorzata Puczyłowska - nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych Augustowskiego Centrum Edukacyjnego była w dniach 27 września - 8 października 2011 r. uczestniczką kulinarnej praktyki zawodowej realizowanej w Sintrze - Portugalia, w ramach Projektu "Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa". |
Mieszkaliśmy w hotelu Escola Sarrazola - Colares w Sintrze. Na jego terenie prowadzone są zajęcia o trzyletnim cyklu kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii i obsługi kelnerskiej. Ponadto organizator praktyki ze strony portugalskiej zapewnił możliwość poznania innych obiektów gastronomiczno - hotelarskich o wyższym standardzie oraz szkołę policealną o profilu turystycznym. |
W ramach praktyki rano odbywały się wykłady i pokazy z zakresu gastronomii i obsługi kelnerskiej, prowadzone w języku angielskim, portugalskim lub hiszpańskim (z pomocą tłumacza...). Po południu wykonywaliśmy ćwiczenia w grupach. |
.
Przykładowe tematy zajęć z gastronomii: flambirowanie potraw; ocena sensoryczna win z różnych regionów Portugalii, dekantacja win; sporządzanie drinków alkoholowych i bezalkoholowych; parzenie kawy; dekoracje z owoców i warzyw (carving owocowy). |
.
|
|
Przykładowe tematy zajęć z obsługi kelnerskiej: nakrywanie stołów na różne okazje typu lunch, uroczyste kolacje; sposób serwowania win i podawania potraw. |
|
Dzięki praktyce poznałam nowe potrawy kuchni portugalskiej, gdzie głównie wykorzystywane jest mięso z kóz, jagnięcina oraz baranina. Nie zabrakło dań przygotowanych z owoców morza i wspaniałych deserów typu ogromny tort lodowy i słynne babeczki "pastel de nata". |
|
Na zakończenie praktyki były pamiątkowe zdjęcia oraz wykonany przez uczestników TORT TEMATYCZNY... |
.
|
Po zajęciach - organizowano nam bardzo ciekawe wycieczki. Zwiedziliśmy okolice Sintry, Lizbonę oraz Fatimę. |
Pobyt w Portugalii (choć krótki) pozostawił mi niezapomniane wrażenia kulinarne i turystyczne oraz dyplomy: DYPLOM_1 DYPLOM_2 |
.
ZDJĘCIA osiągnięć kulinarnych z praktyki. |
|||
.
.