.
.
"Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu" [wrzesień 2010r. - luty 2012r.] |
.
Projekt "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu" przewiduje realizację programu doskonalenia zawodowego dla Uczestników z terenu całej Polski. Głównym celem projektu jest opracowanie z przedsiębiorcami i szkołami zawodowymi programu doskonalenia zawodowego a następnie podniesienie poziomu kwalifikacji praktycznych i dydaktycznych 45 nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz oraz pokrewnych. Przewidywane etapy realizacji Projektu: 1. diagnoza początkowa wiedzy i umiejętności Nauczycieli; 2. przygotowanie Uczestników do praktyki, które odbędą się w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku; 3. praktyka zawodowa w kuchni hotelowej oraz restauracyjnej, w wybranych renomowanych hotelach i restauracjach; 4. diagnoza końcowa wiedzy i umiejętności Nauczycieli; 5. uroczyste wręczenie Certyfikatów. |
..
. |
Projekt realizowany jest w współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt prowadzi "Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy Nowe Media", w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet III "Wysoka jakość systemu oświaty", Działanie 3.4 "Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie", Poddziałanie 3.4.3 "Upowszechnienie uczenia się przez całe życie – projekty konkursowe". Więcej informacji na temat Projektu można znaleźć na stronie: www.enskwm.fnm.pl . |
..
Umiejętności uczestników Projektu "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu" - zakwalifikowanych nauczycieli ze szkół kształcących kucharzy, kelnerów i zawodów pokrewnych z całej Polski weryfikowano podczas spotkań diagnozujących. Pani Alicja Zyskowska - nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych Augustowskiego Centrum Edukacyjnego uczestniczyła w takim spotkaniu. |
|||
Podczas 2-dniowego zjazdu trzeciej grupy uczestników, który odbył się 26 - 27 lutego 2011r. w czterogwiazdkowym hotelu Anders w Starych Jabłonkach Ekspert kulinarny i Ekspert dydaktyczny poddali weryfikacji wiedzę teoretyczną i praktyczną Beneficjentów projektu. |
|||
Kolejny etap Projektu - przygotowanie uczestników do praktyki było realizowane podczas 5-dniowego zjazdu w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku. Wybrani nauczyciele w świetnie wyposażonej kuchni mogli ćwiczyć wykonywanie wskazanych potraw oraz określonych technik kulinarnych a także usystematyzować własna wiedzę teoretyczną. Pani Alicja Zyskowska uczestniczyła w tym etapie Projektu w trzeciej grupie uczestników w dniach 26 - 30 maja 2011r. |
|||
Oto relacja z etapu pierwszego Projektu: |
Oto relacja z etapu drugiego Projektu: |
.
W trzecim etapie projektu - praktyka w profesjonalnych kuchniach hotelu i restauracji Uczestnicy podnosili swoje kwalifikacje zawodowe. Zostali przeszkoleni w obsłudze nowoczesnego sprzętu, technologii i organizacji pracy stosowanej w rzeczywistych warunkach pracy kucharza. Praktyki odbywały się przez 5 dni po 8 godz. w kuchniach wybranych renomowanych hoteli oraz przez 5 dni po 8 godz. w kuchniach wybranych renomowanych restauracji. Podczas praktyk w kuchni hotelowej każdy uczestnik Projektu realizował plan zgodny z Modelowym programem doskonalenia zawodowego. |
|
|
|
W kuchni czterogwiazdkowego hotelu Crocus w Zakopanem pani Alicja Zyskowska doskonaliła swoje umiejętności w dniach 1 - 5 sierpnia 2011 r., a w kuchni restauracji MOONSFERA (zlokalizowanej na dachu budynku Centrum Olimpijskiego w Warszawie) pani Alicja Zyskowska realizowała praktykę w dniach 8 - 12 sierpnia 2011 r. |
|
Oto relacja z praktyki zawodowej - etap trzeci Projektu: |
.
.