.

.

"Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu" [wrzesień 2010r. - luty 2012r.]

.

Projekt "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu" przewiduje realizację programu doskonalenia zawodowego dla Uczestników z terenu całej Polski. Głównym celem projektu jest opracowanie z przedsiębiorcami i szkołami zawodowymi programu doskonalenia zawodowego a następnie podniesienie poziomu kwalifikacji praktycznych i dydaktycznych 45 nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz oraz pokrewnych.

Przewidywane etapy realizacji Projektu:

1. diagnoza początkowa wiedzy i umiejętności Nauczycieli;

2. przygotowanie Uczestników do praktyki, które odbędą się w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku;

3. praktyka zawodowa w kuchni hotelowej oraz restauracyjnej, w wybranych renomowanych hotelach i restauracjach;

4. diagnoza końcowa wiedzy i umiejętności Nauczycieli;

5. uroczyste wręczenie Certyfikatów.

..

.

 Informacja o Projekcie:

Regulamin rekrutacji
i udziału w Projekcie:

Projekt realizowany jest w współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej

i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Projekt prowadzi "Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy Nowe Media",

w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki,

Priorytet III "Wysoka jakość systemu oświaty",

Działanie 3.4 "Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie",

Poddziałanie 3.4.3 "Upowszechnienie uczenia się przez całe życie – projekty konkursowe".

Więcej informacji na temat Projektu można znaleźć na stronie: www.enskwm.fnm.pl .

..

Umiejętności uczestników Projektu "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu" - zakwalifikowanych nauczycieli

ze szkół kształcących kucharzy, kelnerów i zawodów pokrewnych z całej Polski weryfikowano podczas spotkań diagnozujących.

Pani Alicja Zyskowska - nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych

Augustowskiego Centrum Edukacyjnego uczestniczyła w takim spotkaniu.

Podczas 2-dniowego zjazdu trzeciej grupy uczestników, który odbył się 26 - 27 lutego 2011r. w czterogwiazdkowym hotelu Anders w Starych Jabłonkach 

Ekspert kulinarny i Ekspert dydaktyczny poddali weryfikacji wiedzę teoretyczną i praktyczną Beneficjentów projektu.

Kolejny etap Projektu - przygotowanie uczestników do praktyki było realizowane podczas 5-dniowego zjazdu w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku.

Wybrani nauczyciele  w świetnie wyposażonej kuchni mogli ćwiczyć wykonywanie wskazanych potraw

oraz określonych technik kulinarnych a także usystematyzować własna wiedzę teoretyczną.

Pani Alicja Zyskowska uczestniczyła w tym etapie Projektu w trzeciej grupie uczestników w dniach 26 - 30 maja 2011r.

Oto relacja z etapu pierwszego Projektu:

Oto relacja z etapu drugiego Projektu:

.

W trzecim etapie projektu - praktyka w profesjonalnych kuchniach hotelu i restauracji Uczestnicy podnosili swoje kwalifikacje zawodowe.

Zostali przeszkoleni w obsłudze nowoczesnego sprzętu, technologii i organizacji pracy stosowanej w rzeczywistych warunkach pracy kucharza.

Praktyki odbywały się przez 5 dni po 8 godz. w kuchniach wybranych renomowanych hoteli oraz przez 5 dni po 8 godz. w kuchniach wybranych renomowanych restauracji.

Podczas praktyk w kuchni hotelowej każdy uczestnik Projektu realizował plan zgodny z Modelowym programem doskonalenia zawodowego.

W kuchni czterogwiazdkowego hotelu Crocus w Zakopanem pani Alicja Zyskowska doskonaliła swoje umiejętności w dniach 1 - 5 sierpnia 2011 r.,

a w kuchni restauracji MOONSFERA (zlokalizowanej na dachu budynku Centrum Olimpijskiego w Warszawie)

pani Alicja Zyskowska realizowała praktykę w dniach 8 - 12 sierpnia 2011 r.

Oto relacja z praktyki zawodowej - etap trzeci Projektu:

.

.