.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności z udziałem uczennicy ACE [26-27.03.2010 r.] |
.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności została powołana
przez Ministra Edukacji Narodowej w 1995 roku. |
|
- pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, |
|
Źródło: www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl |
|
. W roku 2010 Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności odbywa się po raz 14. Tematyką wiodącą tegorocznych zmagań było "Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób". Olimpiada cieszy się stale rosnącym zainteresowaniem młodzieży i nauczycieli wszystkich typów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. |
|
Uczniowie Technikum nr 1 kształcący się w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych w bieżącym roku szkolnym uczestniczyli w kolejnej edycji Olimpiady.
Zgodnie z regulaminem olimpiady 9 10.2009 r.
przeprowadzono w ACE etap szkolny, do którego przystąpiło 48 uczniów. |
|
. Etap okręgowy Olimpiady odbył się 15.01.2010 r. w Olsztynie. Wzięło w nim udział 41 uczniów z 21 szkół z województw warmińsko–mazurskiego i podlaskiego. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, w którym były: zadania z zakresu tematyki wiodącej (30 %) oraz zadania z wiedzy o żywności i żywieniu (70 %). Za rozwiązanie testu można uzyskać max 100 punktów. Kryterium decydującym o zakwalifikowaniu uczestnika do etapu centralnego jest liczba uzyskanych punktów. Komitet Główny ustala kryterium kwalifikacyjne do III etapu - centralnego. |
|
W tym etapie okręgowym Olimpiady Barbara Szmyt zajęła 3 miejsce i została zakwalifikowana do etapu centralnego tej edycji Olimpiady, a Karol Karczewski zajął 11 miejsce. |
.
. Lista uczestników zakwalifikowanych do etapu centralnego Olimpiady: |
.
W dniach 25 - 27 marca 2010 roku w Szczecinie odbył się finał XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W centralnych eliminacjach brało udział 52 najlepszych uczestników z 46 szkół ponadgimnazjalnych, zakwalifikowanych poprzez eliminacje okręgowe. |
||||||||||||||||||||||
Tradycyjnie już gospodarzami byli: Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja oraz Zachodniopomorskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli. |
|
Wspólne zdjęcie uczestników do rodzinnego albumu... |
||||||||||||||||||||
. III etap centralny składał się z części pisemnej wyłaniającej laureatów Olimpiady i części ustnej wyłaniającej zwycięzcę Olimpiady. Część pisemna polegała na rozwiązaniu tematycznego testu. Do drugiego etapu części pisemnej dopuszczonych zostało 30 zawodników (uczestników), którzy zdobyli największą liczbę punktów z testu. Wykonali zadanie pisemne na wybrany temat (z trzech podanych w czasie zawodów, z których jeden obejmował tematykę wiodącą tej edycji Olimpiady). Wszyscy uczestnicy eliminacji centralnych, którzy uzyskali za test minimum 33 % punktów możliwych do zdobycia otrzymali tytuł finalisty Olimpiady. Laureatami Olimpiady Wiedzy o Żywieniu zostało 15 uczestników z najwyższą liczbą uzyskanych punktów w części pisemnej eliminacji III etapu. Punktacja III etapu centralnego: test - 70 pkt.; opracowanie pisemne - 30 pkt. Do części ustnej zakwalifikowało się 6 laureatów z najwyższą punktacją z części pisemnej. Część ustna finału rozgrywana była w formie quizu. Zwycięzcą Olimpiady został zawodnik, który uzyskał największą ilość punktów w części pisemnej i ustnej.
|
||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
Program zaproponowany przez organizatorów był bogaty: |
||||||||||||||||||||||
.
. |
.
. |
.
.
.